Fizetés Bérek

A fizetés a munkaviszony keretében foglalkoztatott munkavállaló munkája alapján a munkáltató által a munkavállalónak fizetendő pénzösszeg.

Magyarországon az emberek legnagyobb része havonta, egyösszegben kapja a fizetését. Előfordul olyan is – főleg az alkalmi munkáknál -, hogy a nap végén vagy heti kifizetéssel kapják az emberek a bérüket.

Többféle elszámolási mód létezik, például diákmunkások esetében az órabéres elszámolás a megszokott, mivel ők nem az általános 160 órás munkarendben dolgoznak, valaki csak havi 30-40 órát, valaki 100-120 órát és így a legkönnyebben kiszámolható a diákok fizetése. Emellett az is lehetséges, hogy az egyik hónapban többet fog ráérni, a következőben kevesebbet.

A fix bér a teljes munkaidőben foglalkoztatott emberek esetében jellemző, itt a szerződésbe egy hónapra, esetleg hétre megállapított bruttó összeg szerepel, és ebből vonják le az adókat és a járulékokat (ezekről részletesebben később). Ehhez szintén fix időtartamot állapítanak meg, a leggyakoribb a napi 8 óra, vagyis a heti 40 óra, ami a teljes munkaidőt jelenti.

A bérek kifizetése – bármely kategóriába is esel – a legtöbb esetben banki átutalással
történik. Néha előfordul, hogy valaki készpénzben kapja meg a fizetését. Azonban
mindkettő esetében többféle bonyolult szerződés kötelezi a munkáltatót, hiszen
törekedni kell a biztonságos pénzszállításra, és arra, hogy a pénzmozgás átlátható
legyen.
Ahhoz, hogy ne forduljon elő az, hogy tisztességtelen munkáltatók nagyon kevés
pénzért dolgoztatnak embereket, az állam beavatkozása is szükséges. Az állam
köteles megállapítani egy minimálbért, aminek az összege alatt törvényellenes
fizetést adni.
2023-ban a havi bruttó minimálbér 232 000 Ft, tehát minden 8 órás munkarendben
dolgozónak ez az összeg, amit ki kell fizetnie a munkavállalónak.
A legalább középfokú iskolai végzettséget/szakképzettséget igénylő munkakörben
foglalkoztatott munkavállalók a garantált bérminimumot kapják, melynek összege
2023-ben bruttó 296 400 Ft.

A bérek kifizetése – bármely kategóriába is esel – a legtöbb esetben banki átutalással történik. Néha előfordul, hogy valaki készpénzben kapja meg a fizetését. Azonban mindkettő esetében többféle bonyolult szerződés kötelezi a munkáltatót, hiszen törekedni kell a biztonságos pénzszállításra, és arra, hogy a pénzmozgás átlátható legyen.

Ahhoz, hogy ne forduljon elő az, hogy tisztességtelen munkáltatók nagyon kevés pénzért dolgoztatnak embereket, az állam beavatkozása is szükséges. Az állam köteles megállapítani egy minimálbért, aminek az összege alatt törvényellenes fizetést adni.

2022-ben a havi bruttó minimálbér 200 000 Ft, tehát minden 8 órás munkarendben dolgozónak ez az összeg, amit ki kell fizetnie a munkavállalónak.

A legalább középfokú iskolai végzettséget/szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállalók a garantált bérminimumot kapják, melynek összege 2022-ben bruttó 260 000 Ft.

Adó magán- vagy jogiszemélynél

Az adó magán- vagy jogi személyek által a kormánynak kötelezően fizetett rendszeres anyagi juttatás.

Az adózás egy nagyon összetett téma, minden országban különbözik. Magyarországon jelenleg minden bejelentett munkahellyel rendelkező felnőttnek kell adót fizetnie.

Az alap adózás így néz ki:

  • 15% személyi jövedelemadó: ezzel járulsz hozzá az állam költségvetéséhez, a közteherviseléshez.
  • 18,5% társadalombiztosítási járulék: amely magában foglalja a nyugdíjjárulékot (10%), a természetbeni egészségbiztosítási járulékot (4%), a pénzbeli egészségbiztosítási járulékot (3%), és a munkaerő-piaci járulékot (1,5%).

Ám mint mindenhol, itt is vannak kivételek, tehát nem minden ember ezt a 33,5%-ot fogja adózni.

Diákok adózása: Kezdjük azzal, hogy amíg van aktív hallgatói jogviszonyod, tehát, amíg diák vagy, Neked az állam állja a 18,5%-od. A történet már itt kettéágazik, ugyanis 2022-től minden 25 év alatti munkavállaló mentesül az SzJA fizetési kötelezettség alól, ebbe természetesen a diákmunkások is beletartoznak. A 25 éven felüli diákok azonban nem, így nekik továbbra is fizetniük kell a 15%-ot.

Leegyszerűsítve így néz ki a dolog bruttó 100 000 Ft fizetéssel számolva.

25 év alatti diák munkavállaló

nettó 100 000 Ft

25 év feletti diák munkavállaló

nettó 85 000 Ft

Tehát a 25 év alatti diák munkavállalók esetében a bruttó összeg megegyezik a nettó összeggel.

 

Adó diákoknál

Nem diák munkavállalók adózása: A „felnőtt” munkavállalónak, ugye, ahogy már említettük be kell fizetnie a 18,5%-os társadalombiztosítási járulékot. Ez fix lesz, akár 25 éven aluli, akár nem.

Szintén bruttó 100 000 Ft fizetéssel számolva az adózás így fog kinézni:

25 év alatti munkavállaló

nettó 81 500 Ft

25 év feletti munkavállaló

nettó 66 500 Ft

A munkavállalókon kívül a munkáltató is köteles adót fizetni az államnak minden alkalmazott után. Ezek a következők:

  • 15,5% szociális hozzájárulási adó (szocho): ezt mindenkinek kötelező fizetnie, aki foglalkoztat embereket vagy magánvállalkozó, esetleg őstermelő.
  • 1,5 százalék szakképzési hozzájárulás.

FONTOS!

MINDEN ESETBEN KÖSS MUNKASZERZŐDÉST! OLVASD EL RÉSZLETESEN, MIVEL, HA ESETLEG KÉSŐBB NEM AKARNÁNAK KIFIZETNI, TUDSZ RÁ HIVATKOZNI!

SOHA NEM VÁLLALJ EL OLYAN MUNKÁT, AHOL NINCS MUNKASZERZŐDÉS!