Befektetés Bevezetés

Amennyiben van megtakarításod, amit nem szeretnél a bankszámládon tárolni, többféle befektetési lehetőség közül választhatsz.

A saját bankod is sokféle befektetési lehetőséget kínál Neked.

Például, ha nem szeretnéd, hogy szem előtt legyen a pénzed, de szükség esetén szinte azonnal hozzá akarsz férni, lehetőséged van a betétlekötésre, amit a legtöbb esetben a netbankodon keresztül 2 perc alatt elintézhetsz.

Vásárolhatsz például gépkocsinyeremény betét is, ez régen egy nagyon népszerű befektetési forma volt. A sima betéthez képest, itt havonta indulsz egy sorsoláson, ahol autót nyerhetsz. Szintén bármikor hozzá lehet férni, ha szükséged van a pénzre, de egy kis plusz esélyt kapsz egy autóra is. Ráadásul, ha nincs szükséged az autóra, akkor kérheted helyette az autó összegét.

Állampapír

Az állam által kibocsátott, hitelviszonyt megtestesítő értékpapír. Állampapír vásárlásával tulajdonképpen az államnak adunk kölcsönt, előre meghatározott kamatra és előre meghatározott időre.

Állampapírból is többfajta létezik. A Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) három-öt éves futamidejű állampapír, ezért elsősorban pénzüket hosszú távra befektetni kívánóknak lehet ideális.

A Magyar Állampapír Plusz hetente kibocsátott fix, sávos kamatozású, öt éves futamidejű állampapír, melynek megvásárlására jegyzés útján van lehetőség. Az állampapír az első évben félévente, míg azt követően évente fizet kamatot a futamidő végéig. Az esedékes összeg kifizetése azonos sorozatszámú állampapírban kerül jóváírásra. A Magyar Állampapír Plusz a forgalomba hozatal során (elsődleges piacon) devizabelföldinek és devizakülföldinek minősülő természetes személyek, szerezhetik meg.

A Babakötvény 19 éves futamidejű, kizárólag Start-értékpapírszámlára vásárolható állampapír. Évente változó kamatozású, a kifizetendő kamat mértéke az előző évi fogyasztói árindex változásához kötött kamatbázis és kamatprémium összege.

A Diszkont Kincstárjegy egy évnél rövidebb futamidejű állampapír, amely kamatot nem fizet, hanem ún. árfolyamnyereség realizálható ezen az állampapíron.

Az Egyéves Magyar Állampapír hetente kibocsátott fix kamatozású, egy éves futamidejű állampapír, melynek megvásárlására jegyzés útján van lehetőség. Az állampapír a futamidő végén fizet kamatot, amelyet a befektető a tőketörlesztéssel együtt, a kamatadó levonását követően, kap kézhez.

A Magyar Államkötvény egy évnél hosszabb futamidejű állampapír, ezért elsősorban pénzüket hosszú távra befektetni kívánóknak ajánlják. A jelenleg kibocsátott államkötvények fix, illetve változó kamatozásúak és negyed- vagy félévente, illetve évente fizetnek kamatot, amelyből a Kincstár vonja le a mindenkor hatályos jogszabályoknak megfelelően a kamatadót.

Tőzsde

A világ legtöbb országában jelenleg kapitalizmus van, vagyis az a gazdasági rendszer, ahol a piac, tehát a magántulajdonban lévő dolgokkal való kereskedés mozgatja a gazdaságot, és alapvető cél a profit, vagyis a haszontermelés. A tőzsde ennek a bonyolult, globális kereskedelemnek a hivatalos, szervezett felülete, itt szigorú eljárási szabályok között folyik az adásvétel.

Árutőzsde: Az árutőzsde olyan tőzsde, amely az egyes árucikkek forgalmának központja. Ahogy az értéktőzsdén az értékpapírokkal, részvényekkel kereskednek, itt az olyan árukkal, mint például a gabona vagy a kávé.

Értéktőzsde

Az értéktőzsdén nem tárgyakat, szolgáltatásokat vagy ilyesmit lehet venni, hanem részvényeket, vagyis értékpapírokat, amik azt bizonyítják, hogy részesedést vásároltunk egy cégből, tehát részben annak a cégnek mi is tulajdonosai vagyunk. A részvényeknek több fajtája van, de a törzsrészvény a legáltalánosabb.

Árutőzsde

Az árutőzsde olyan tőzsde, amely az egyes árucikkek forgalmának központja. Ahogy az értéktőzsdén az értékpapírokkal, részvényekkel kereskednek, itt az olyan árukkal, mint például a gabona vagy a kávé.

Érdekesség: pár évvel ezelőtt jött divatba a cipőkkel való kereskedés. Igen, jól olvasod létezik olyan, hogy cipő tőzsde!

Tőzsde

Amíg az emberek a mindennapokban a saját szükségleteik és igényeik miatt vásárolnak, a tőzsdén azért vesznek részvényeket, mert remélik, hogy később többet fog érni a megvett értékpapír, és ezért drágábban eladhatják – tehát nyereséget termelnek. Ha például úgy döntesz, szeretnél részesedést vásárolni egy frissen alakult ruhamárkából, a márka pedig fél évvel később világhírű lesz, nagy szerencséd van: mivel a márkának nagy a bevétele, értékesebb lesz, tehát a részvényed is több pénzt fog érni – így a tőzsdén aztán drágábban eladhatod, mint amennyiért azelőtt vásároltad.

Persze ez nem mindig ilyen egyszerű, nagyon sok világgazdasági tényező befolyásolja azt, hogy a tőzsdén hogyan változnak az értékek. Arról nem is beszélve, hogy könnyű a pénzt elbukni is, mert a sok tényező miatt nincsenek konkrét előrejelzések, amikhez igazodva biztosan sikerre vihetünk egy részvényt, csak spekulációval lehet találgatni, mibe éri meg pénzt fektetni. Ez a része már kicsit a Tippmixhez hasonlít: lehet, hogy egy focicsapat biztosan jó, de sosem tudhatod, valóban megnyeri-e az adott meccset.

 

 

Források:

http://www.allamkincstar.gov.hu/

www.portfolio.hu

https://ado.hu/