Switch Language

A Pénz

Fogalma

Pénznek nevezünk minden olyan meghatározott értékkel bíró tárgyat, amely a kereskedelmi forgalomban hosszabb-rövidebb ideig állandó fizetési eszközként használatos, és amelynek átadásával vásárolni, illetve adósságot lehet törleszteni.

Kialakulása

Az őskorban az emberek cserekereskedelmet folytattak. Ez azt jelentette, hogy a felesleges dolgaikat elcserélték számukra értékes dolgokra. Nem használtak pénzt, hanem például tyúkot adtak szőrméért.

Napjainkban a cserekereskedelem az állam által tiltott, mert a pénz nélküli üzleteket nagyon nehéz ellenőrizni és adóztatni. Az úgynevezett barter ügyletek azonban még mindig használatosak, amikor is két ugyanolyan értékű termék vagy szolgáltatás cserél gazdát. Viszont ezeknek az értékét pénzben is ki kell fejezni, szerződéses formában.

Története

Jelenleg minden országban fémből vagy papírból készült pénzt használnak, amelynek története az ókorba vezet vissza. A fémpénzt az ókori föníciaiak találták fel, majd a középkorban lett a pénzverés az uralkodók monopóliuma, azaz kizárólagos joga. A pénzt kezdetben nemesfémből öntötték, később azonban átálltak a kevert fémpénzre, hogy gazdaságosabb legyen.

Ma a fémpénz már egyáltalán nem tartalmaz nemesfémet. Egyik oldalán az értékét jelző szám, a másik oldalán a kibocsátó állam szimbóluma van. A bankjegy papírból készül és nála kisebb értékű és nehezebb a fémpénz. A bankjegy születésével megjelent a bank is.

Pénznemek

Magyarország az Európai Unió egyik tagállama. A hivatalos magyar valuta a Magyar Forint (HUF). Sok Európai Uniós tagországban bevezették már az Eurót, az Európai Unió hivatalos közös valutáját.

Magyar Forint címletei:

 

Fémpénz:

Bankjegy:

Euró címletei:

Fémpénz:

Bankjegy: