Switch Language

A Bank

A bank olasz eredetű szó (banca) és padot jelentett, mivel a középkorban az olasz pénzváltók padokra telepedtek és pénzt adtak az utazónak, ha azok váltót mutattak be nekik.

Mi a bank?

A bank mai jelentése a „hitelintézetek közé tartozó olyan pénzügyi intézmény, amely pénzügyi szolgáltatásokat nyújt.” Magyarország központi bankja a Magyar Nemzeti Bank.

Mit csinál a pénzünkkel a bank?

A bank tárolja és kamatoztatja ügyfelei pénzét. Az emberek nagy részének a banki számlájára kerül a fizetés. A bank nem csak a saját pénzét, de ügyfelei pénzét is használja, így hiteleket is tud nyújtani.

Mi az a kamat?

A kamat egyszerűen fogalmazva a pénz szolgáltatásainak az ára. A kamat mindig egy pénzösszeg.

Híresebb kamatnemek:

  1. Jegybanki Alapkamat: azt a kamatot, amit a Központi Bank nyújt a többi hitelintézetnek, jegybanki alapkamatnak nevezzük.
  2. Késedelmi kamat: A késedelmi kamat nem hagyományos értelemben vett kamat, hanem egy büntetés, amely késedelmes fizetés esetén róható ki.

Fontosabb fogalmak a kamatról:

Kamatláb = a kamatláb egy meghatározott időszakra (rendszerint egy évre) fizetendő kamat összege és a kölcsönzött pénzösszeg közötti – százalékban kifejezett – arány.

Kamattámogatás = az állam által nyújtott támogatás, mely a hitel kamatának fizetéséhez nyújt segítséget, amennyiben a hiteligénylő bizonyos feltételeknek eleget tud tenni.

Hogyan tudunk bankszámlát nyitni?

Bankszámlát csak az adott ország állampolgára vagy érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkező személy nyithat.

18 éves életkor alatt kell hozzá szülői hozzájárulás, 18 év felett szülők nélkül is tudunk bankszámlát nyitni.

Ehhez be kell mennünk az általunk kiválasztott bankba, adatainkat megadni majd szerződést kötni a bankkal. Ezután a bankszámlánkhoz tartozó bankkártya is elkészül 1-2 hét után.

Bankkártya

A bankkártya a készpénzt helyettesíti, és a bankszámlánkhoz enged hozzáférést. A bankkártya segítségével tudunk egyszerűen levenni a számlánkról készpénzt, illetve ma már szinte mindenhol tudunk rögtön bankkártyával fizetni. Régen ehhez mindig szükség volt ahhoz, hogy fizetéskor megadjuk a PIN kódot, ma már a PayPass rendszernek köszönhetően ez sem mindig szükséges.

A bankkártya személyre szabott, a plasztikkártyán szerepel a kártya száma, a saját neved, a kibocsátó bank neve, a lejárati dátum, valamint a hátoldalán egy biztonsági kód és az aláírásod. Ezek az adatok internetes vásárláskor szükségesek, ugyanis ha online rendelsz valamit, ezeket az adatokat kell beírnod fizetéskor. Bankkártyás fizetésnél érdemes limitet megszabni, hogy ha esetleg elveszne a kártyád, más ne tudjon a bankszámlán lévő teljes összeghez hozzáférni.

Fizetés a bankon keresztül (a bank megbízásával)

Amikor a bankot megbízzuk, hogy az adott számláról vegye le és utalja át a szolgáltatónak a kiadásokat (pl. vízdíj, villanyszámla) azt csoportos beszedésnek nevezzük.

Csoportos beszedés

A csoportos beszedés olyan átutalás, amit nem mi, a számlatulajdonosok kezdeményezünk, hanem az a fél, aki a pénzt szeretné beszedni tőlünk. Ehhez a mi egyszeri engedélyünk szükséges, hogy azt követően automatikusan leszedje a megállapodás szerinti összeget a számlánkról. Ezt legtöbbször számláknál szokták alkalmazni, de ilyen például az is, ha egy újságra vagy internetes szolgáltatásra fizetsz elő online, és havidíjat kérnek érte.

A „sárga” csekk

Csekknek hívjuk a bankban beváltható, készpénzt helyettesítő fizetési eszközt, valamint a postai készpénz befizetésére szolgáló nyomtatványt. Emellett csekknek számít még más, speciális felhasználású utalvány, amely bizonyos esetekben fizetőeszközként is használható (például: étkezési csekk, üdülési csekk).

A leggyakoribb csekkfajta, amivel találkozhatsz, a bizonyos „sárga csekk”, aminek a hivatalos neve készpénz átutalási megbízás. Ma, az online utalások és befizetések idején egyre ritkábban használjuk, de azért még így is simán előfordulhat, hogy ki kell töltened egy-egy csekket a jövőben, mert készpénzt kell befizetned. Mi most segítünk, hogyan töltsd ki helyesen!

A rajzon minden fontos kitöltési információt megtalálsz, de íme, még néhány megjegyzés:

  • A sárga csekk sosem üres, mindig kibocsátja valaki, aki általában már előre kitölti azokat a részeket, ahol az ábrán mi pirossal írtuk a mintaszöveget.
  • Fontos, hogy az összegnél a számokat mindig jobbról kezdd el beírni, és húzd ki az elején az üres helyet – bár sok esetben a számlázó, akinek azt az összeget be kell fizetned, már ezt, és a szöveges összeg részét is kitölti.
  • Az azonosító okmánynál X-eld be azt, amelyiket beírod (személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél száma vagy egyéb), figyelj arra, hogy itt is jobbról kezdd az írást!
  • Bár a címünk megadását sokszor az irányítószámmal kell kezdeni, itt figyelj arra, hogy az irányítószámnak a cím alján külön rövid sor van megadva!

A „fehér csekk”

Ha postán szeretnénk egy bankszámlára befizetni készpénzt, akkor fehér csekket kell kitöltenünk. Ez sok mindenben hasonlít a sárga csekkhez: a kedvezményezett (aki a pénzt kapja) adati már ki lesznek töltve, nekünk csak a saját címünket kell beírni a feladóhoz mindkét helyre, valamint az összeget betűvel és számmal (szintén hátulról kezdve).

A „rózsaszín csekk”

A rózsaszín csekk a belföldi postautalvány, ami akkor kell, ha be kell fizetnünk pénzt, de a felszólításhoz nem kaptunk sárga csekket (vagy esetleg elvesztettük). Ez a kötelezettség a postán kapható “rózsaszín csekkel”, hivatalos nevén “Belföldi postautalvánnyal” is befizethető. A címzettnél írjuk rá a címzett nevét, a település nevét és a legfontosabb: a címzett bankszámlaszámát és a számláját vezető bank nevét. Az irányítószám minden esetben 1910. A közleményt, ellentétben a többi csekkel, nem a jobb szélén, hanem a hátulján kell keresni, ha szeretnénk bele írni valamit. A jobb felső sarokban lévő részeket a posta tölti ki!

Ezt a csekket akkor is használhatjuk, ha valakinek nincs bankszámlája és postán szeretnénk neki pénzt küldeni.