Switch Language

Valuta

A valuta egy ország törvényes fizetőeszköze, azaz hivatalos pénze – Magyarországon ez a forint. A valuta egyfajta rendszer is, ahol a különböző országok pénznemei egymáshoz igazodva változnak. A világon jelenleg körülbelül 60 valuta elnevezés van, de néha előfordul, hogy különböző országok ugyanúgy nevezik el pénzeiket – például márkából és dollárból is több van.

A legismertebb valuták

Jellemző, hogy azoknak az országoknak a legismertebb a valutája, amik egyébként is fontos országok a világgazdaságban. Az Európai Unió hivatalos pénzneme az euro, az Egyesült Államoké a dollár, Nagy-Britanniában font van, Japánban yen, Oroszországban pedig rubel.

Valutaváltás

Ahogy azt már említettük, a különböző országok pénzeinek értéke egymáshoz viszonyított, így át is lehet váltani őket egyikből a másikba. A forint a híres valutáknál mind gyengébb – ezt onnan lehet tudni, hogy több forint kell ahhoz, hogy a másik ország pénzneméből egyet kapjunk. Ha az eurót vesszük példának, körülbelül 340-350 forintot kell fizetni azért, hogy 1 euró üsse a markunkat. Ez a legtöbb embert csak nyaralásokkor, utazáskor érinti, olyankor figyelni kell arra, hogy az erősebb pénz általában magasabb árakat is hoz magával az adott országban. Így következhet be az például, hogy az a dobozos kóla, ami nálunk 220 forint, tehát kicsivel több, mint fél euró lenne, az egy gazdagabb, nyugati országban 1,5-2 euró is lehet, ami visszaváltva forintra már legalább 680-700 forint. A valutaváltóknál több árfolyam van feltüntetve. Amikor Ft-ért szeretnél valutát kapni, akkor az eladási árfolyamot használják, viszont, ha valutát szeretnéd beváltani forintra akkor a vételi árfolyamot használják.

Hogyan spórolj nyaralásra?

Saját pénzből nyaralni az egyik legjobb érzés: független vagy a családtól, bárhova mehetsz, és arra költhetsz, amire akarsz. A nagy szabadság miatt azonban könnyű átesni a ló túloldalára, de ne aggódj! A pénzügyi kisokosban azt is elolvashatod, mire ügyelj!

  1. Figyelj a valutára! Ahogy azt korábban olvashattad, külföldön más pénznemet használnak, ez pedig odafigyelést igényel. Először is keress rá az interneten, hogy az ország, ahova készülsz, mennyire drága, és mennyibe kerülnek az egyes múzeumbelépők, a strand, a közlekedés vagy éppen az élelmiszer. Ennek fejében számold ki, mennyi pénz szükséges az ott tartózkodásodra, és számold ki online valutaváltóban, hogy mennyi pénzre lesz így szükséged. Ezután pénzt kell váltanod a postán, a bankban vagy egy pénzváltóban. Figyelj arra, hogy ha kevésbé látogatott országba mész, ahol nem a leggyakoribb pénznemek egyike van (tehát pl. nem euró vagy dollár), érdemes már hetekkel az utazás előtt érdeklődni, mert lehet csak kérésre szerez be az adott iroda olyan valutát, vagy egyáltalán nem is kereskednek olyannal, ezért több irodát meg kell látogatnod, amíg sikerrel jársz.
  2. Spórolj és tervezz előre! A legtöbb külföldi célország sajnos drágább, mint Magyarország, ezért többet kell költened majd, mint itthon. Érdemes ezért jó előre megtervezni, hogy hova utazol, és hogy mennyi pénzre lesz szükséged összesen, mert előfordulhat, hogy hónapokig kell előtte spórolnod. Ami még fontos, hogy ne úgy számolj, hogy az utazás hónapján az akkori havi összes fizetésed a nyaralásra költöd, mert azután is élned kell valamiből, amikor hazaérsz.
  3. Köss biztosítást! Párszáz forint naponta az utazási biztosítás, mégis megvéd attól, hogy súlyos költségedbe verd magad vagy családodat egy nyaralás alatti baleset miatt. Nézz körül a neten, milyen lehetőségeid vannak, és válaszd ki az utazásodhoz megfelelőt. Érdemes ezt is már előre megkötni, és nem az utolsó pillanatra hagyni. Egy EU-s egészségbiztosítási kártyát pedig mindenképpen szerezz be! Ezt az okmányirodában tudod igényelni, és ingyenes sürgősségi ellátást biztosít az Európai Unió összes tagállamában. Egy percig tart megcsináltatni, mégis megszabadít minden egészségüggyel kapcsolatos pénzügyi veszélytől!
  4. Használd ki, hogy diák vagy! Külföldön is rengeteg előnnyel jár, ha diák vagy. Ahogy itthon, sok más országban is olcsóbb a tömegközlekedés diákként, arról nem is beszélve, hogy szinte minden múzeumba és galériába kedvezményesen juthatsz be. Sőt, sok világvárosban (például Párizsban és Londonban) az állami múzeumok és galériák szinte mind ingyenesek a 25-26 év alattiak számára. Gondoltad volna, hogy csak úgy bármikor besétálhatsz a Louvre-ba megnézni Mona Lisát?