Switch Language

Tőzsde

A világ legtöbb országában jelenleg kapitalizmus van, vagyis az a gazdasági rendszer, ahol a piac, tehát a magántulajdonban lévő dolgokkal való kereskedés mozgatja a gazdaságot, és alapvető cél a profit, vagyis a haszontermelés. A tőzsde ennek a bonyolult, globális kereskedelemnek a hivatalos, szervezett felülete, itt szigorú eljárási szabályok között folyik az adásvétel.

Az értéktőzsde

Az értéktőzsdén nem tárgyakat, szolgáltatásokat vagy ilyesmit lehet venni, hanem részvényeket, vagyis értékpapírokat, amik azt bizonyítják, hogy részesedést vásároltunk egy cégből, tehát részben annak a cégnek mi is tulajdonosai vagyunk. A részvényeknek több fajtája van, de a törzsrészvény a legáltalánosabb.

Az árutőzsde

Az árutőzsde olyan tőzsde, amely az egyes árucikkek forgalmának központja. Ahogy az értéktőzsdén az értékpapírokkal, részvényekkel kereskednek, itt az olyan árukkal, mint például a gabona vagy a kávé.

Hogyan működik az értéktőzsde?

Amíg az emberek a mindennapokban a saját szükségleteik és igényeik miatt vásárolnak, a tőzsdén azért vesznek részvényeket, mert remélik, hogy később többet fog érni a megvett értékpapír, és ezért drágábban eladhatják – tehát nyereséget termelnek. Ha például úgy döntesz, szeretnél részesedést vásárolni egy frissen alakult ruhamárkából, a márka pedig fél évvel később világhírű lesz, nagy szerencséd van: mivel a márkának nagy a bevétele, értékesebb lesz, tehát a részvényed is több pénzt fog érni – így a tőzsdén aztán drágábban eladhatod, mint amennyiért azelőtt vásároltad.

Persze ez nem mindig ilyen egyszerű, nagyon sok világgazdasági tényező befolyásolja azt, hogy a tőzsdén hogyan változnak az értékek. Arról nem is beszélve, hogy könnyű a pénzt elbukni is, mert a sok tényező miatt nincsenek konkrét előrejelzések, amikhez igazodva biztosan sikerre vihetünk egy részvényt, csak spekulációval lehet találgatni, mibe éri meg pénzt fektetni. Ez a része már kicsit a Tippmixhez hasonlít: lehet, hogy egy focicsapat biztosan jó, de sosem tudhatod, valóban megnyeri-e az adott meccset.

Kötvény

A kötvény egy hitelviszonyt megtestesítő értékpapír. A kötvényben az adós, aki a hitelt vette fel, arra kötelezi magát, hogy az ott megjelölt pénzösszegnek az előre meghatározott kamatát vagy egyéb jutalékait, valamint az általa vállalt esetleges egyéb szolgáltatásokat, továbbá a pénzösszeget a hitelezőnek, vagyis aki a pénzt adta neki, a megjelölt időben és módon kifizeti. Vannak olyan kötvénynek nevezett szerződések, értékpapírok, amelyek tartalmilag nem tekinthetők annak, ilyen például a biztosítási kötvény.