Switch Language

Önkéntes pénztárak

Ahogy azt már említettük, az egészségügyről és a nyugdíjról az állam gondoskodik, emiatt pedig adót és járulékot fizettet a dolgozókkal, ugyanakkor nem ez az egyetlen lehetőség arra, hogy a nyugdíjazásunkról és az egészségügyi ellátásokról gondoskodjunk.

Magánnyugdíjpénztár

Amíg a nyugdíjjárulékot azért fizetjük, hogy azzal a jelenlegi nyugdíjasokat eltartsák a dolgozók, a magánnyugdíjpénztár a saját öregkorunkra segít spórolni. A dolgozó a munkavállalójával is megállapodhat, hogy a fizetéséből mekkora összeget szeretne lekötni magánnyugdíjpénztárba, és így fizetéséből az a rész egyből erre a számlára érkezik, nem az ő saját számlájára, amin bevételi forrásait tartja. Valamint a munkáltató is adhat ilyen célra plusz juttatást a munkavállalónak.

Egészségpénztár

Az egészségpénztárak egészségügyi célú szervezetek, ahova a pénztártagok havonta pénzt fizetnek be egy saját számlára, és cserébe ezt a pénzt aztán egészségügyi célokra használhatják fel a tagok. Van minimum érték, aminél kevesebbet nem lehet befizetni, de ez átlagosan csak 1-2 ezer forint. Akárcsak a bankoknál, ehhez a számlához is tartozik egy kártya, így ha egészségügyi szolgáltatásért szeretnénk fizetni, egyszerűen, a bankkártyás fizetéshez hasonlóan meg lehet tenni.

Lakástakarék-pénztár

A lakásvásárlás nagyon drága dolog, és nagy elköteleződést igényel. Ugyanakkor a lakástakarék-pénztár segíthet nekünk abban, hogy időben elkezdjünk ingatlanra spórolni. A lakás-takarékpénztár olyan hitelintézet, amelybe pénzt tenni kizárólag lakásra gyűjtés céljából lehet, illetve hitelt is csak akkor ad, ha erre szeretnénk költeni a kölcsönt. A lakás-takarékpénztár a megtakarítási idő lejártával kedvező hitellehetőséget is biztosít. Minden magyar állampolgár igénybe veheti, családi állapottól és jövedelemtől függetlenül.