Switch Language

Fizetés, jövedelem

A fizetés a munkaviszony keretében foglalkoztatott munkavállaló munkája alapján a munkáltató által a munkavállalónak fizetendő pénzösszeg.

Jövedelem

Jövedelemnek nevezzük mindazt, amiből egy ember megél. Ennek a legnagyobb részét a munkabér, a fizetés teszi ki, de jövedelemnek számítanak az egyéb bevételi források is, például a családi pótlék, vagy az, ha van egy lakásod, amit kiadsz albérletbe, mert így a bérleti díj is bevétel.

Fizetés

A fizetés, vagyis a munkabér a munkavállaló munkája alapján, a munkáltató által fizetendő pénzösszeg. Magyarországon a legtöbb ember hagyományosan havonta kap fizetést, de máshol, például az Egyesült Államokban nem ritka az, hogy az emberek hetente kapnak fizetést. Mindemellett előfordul az is, főleg alkalmi munkáknál, hogy a ledolgozott nap után az emberek rögtön megkapják az aznapi bérüket.

Jutalék és osztalék

A különböző munkaterületeken a fizetéseknek különböző válfajai is lehetnek. Az egyik ilyen a jutalék, amit az kap, aki eléri, hogy egy üzlet, amiből a felek hasznot remélnek, megköttetik. Például ha valaki megszervezi azt, hogy egy újságban egy cég hirdetni akarjon, akkor az újságnak abból a pénzből, amit a cég a hirdetés elhelyezéséért fizet, jutalékot kell fizetnie a üzlet megkötését elősegítő kollégának. Ez általában megegyezés kérdése.

Az osztalék is hasonló, de az már kicsit bonyolultabb. Röviden annyit jelent, hogy ha egy cégnek több tulajdonosa van, akkor a tulajdonosokat összefogó társaság egymás közt a tulajdonosoknak szétosztja a nyereséget.

Az elszámolás fajtái: órabér, fix bér, teljesítménybér

Ahogy azt már említettük, a fizetést lehet havonta, hetente vagy naponta kapni, de még ezen belül is több fajtája van annak, hogyan számolják ki, mennyi pénzt is kapunk a munkánkért. A gyakoribb az időbeli bérezés (órabér vagy fix bér), illetve egyre inkább elterjed a teljesítménybérezés.

Az iskolaszövetkezeten keresztüli diákmunkákra a legjellemzőbb az órabér, főként a rugalmasság miatt, hiszen diákként sokszor változik, ki mikor és mennyit tud dolgozni. Itt óránként van megállapítva egy bruttó összeg, amit hónap végén megszoroznak a ledolgozott órákkal, így kijön a havi bruttó bér. A bruttó bérből levonják a 15%-os személyi jövedelemadót, majd kijön a nettó bér, vagyis az az összeg, amit már tényleg készhez kapsz.

Ha tehát 80 órát dolgoztál egy hónapban úgy, hogy a szerződésedben bruttó 1000 forint/óra a fizetésed, kiszámolhatod, mennyit is kerestél: a 80 órát megszorzod 1000-rel, ami 80 000, majd ebből levonod a 80 000 forint 15 százalékát, ami 12 000 forint, tehát összesen 68 000 forintot kerestél így a hónapra.

A fix bér a teljes munkaidőben foglalkoztatott emberek esetében jellemző, itt a szerződésbe egy hónapra, esetleg hétre megállapított bruttó összeg szerepel, és ebből vonják le az adókat és a járulékokat (ezekről részletesebben később). Ehhez szintén fix időtartamot állapítanak meg, a leggyakoribb a napi 8 óra, vagyis a heti 40 óra, ami a teljes munkaidőt jelenti.

Az időbeli béreknél, bármekkora erőfeszítéssel is dolgozol, mindig a szerződésben megállapított bért kapod. Sok cég azonban úgy próbálja motiválni a dolgozókat a minél hatékonyabb munkavégzésre, hogy teljesítmény alapon fizetik ki havonta, tehát minél több nyereséget szerez a cégnek vagy minél több feladatot lát el, annál több – vagy fordított esetben kevesebb – pénzt kap. Ez főleg pénzügyi vagy értékesítési területen jellemző, ahol az eladásokkal vagy pénzügyi szerződések megkötésével jól mérhető a teljesítmény.

Bérezés szabályai: minimálbér, garantált bérminimum

Ahhoz, hogy ne forduljon elő az, hogy tisztességtelen munkáltatók nagyon kevés pénzért dolgoztatnak embereket, az állam beavatkozása is szükséges. Az állam köteles megállapítani egy minimálbért, aminek az összege alatt törvényellenes fizetést adni.

2021-ben a bruttó minimálbér teljes munkaidő alapulvételével, havi 167 400 forint, hetibér alkalmazása esetén bruttó 38 490 forint, napibér alkalmazása esetén 7 700 forint, órabér alkalmazása esetén bruttó 963 forint. Ez alatt senkinek sem (lenne) szabad fizetést kapnia az országban. A garantált bérminimum pedig azoknak jár, akik olyan pozícióban dolgoznak, amihez valamilyen szakképesítés szükséges, illetve olyan munkakörük van, ami meg is követeli ezt a szintet – ez 2021-ben havonta bruttó 219 000 Ft, hetibér esetén 50 350 Ft, napibér esetén 10 070 Ft, míg órabér esetén 1259 Ft.

Kifizetés

A kifizetés a legtöbb esetben banki átutalással történik, de néha máig előfordul, hogy valaki készpénzben kapja meg a fizetését. Azonban mindkettő esetében többféle bonyolult szerződés kötelezi a munkáltatót, hiszen törekedni kell a biztonságos pénzszállításra, és arra, hogy a pénzmozgás átlátható legyen.