Switch Language

Adózás

Az adó magán- vagy jogi személyek által a kormánynak kötelezően fizetett rendszeres anyagi juttatás.

Mi az adó?

Az adó a közteherviselés alapját képezi. Az adó magán- vagy jogi személyek által felettes hatalomnak kötelezően fizetett rendszeres anyagi – leginkább pénzbeli – juttatás.

Ki fizeti, és mennyit fizet?

Az adó egy része a munkavállalót terheli, a másik része pedig a munkáltatót. Az adókkal szorosan összekapcsolódnak a járulékok, ezeket is a bruttó bérből kell az állam felé kifizetni. A bruttó fizetésekből tehát összesen ennyit vonnak le:

  • 15 % személyi jövedelemadó: ezzel járulsz hozzá az állam költségvetéséhez, a közteherviseléshez.
  • 18,5 % társadalombiztosítási járulék: amely magában foglalja a nyugdíjjárulékot (10%), a természetbeni egészségbiztosítási járulékot (4%), a pénzbeli egészségbiztosítási járulékot (3%), és a munkaerő-piaci járulékot (1,5%).

A munkáltatóra kirótt adók, tehát amiket a munkát adó cégnek kell fizetnie az államnak minden dolgozója után:

  • 15,5% szociális hozzájárulási adó (szocho): ezt mindenkinek kötelező fizetnie, aki foglalkoztat embereket vagy magánvállalkozó, esetleg őstermelő.
  • 1,5 százalék szakképzési hozzájárulás.

Mindez az iskolaszövetkezeten keresztül foglalkoztatott diákoknál csak annyiban módosul, hogy a diákmunkás fizetésekből csupán a személyi jövedelemadót vonják le, a járulékokat nem. Fontos hangsúlyozni, hogy ez csak iskolaszövetkezetes diákmunkáknál van így, tehát hiába vagy diák, ha nem szövetkezeten keresztül szerződtél a munkára, akkor a járulékokat is ugyanúgy le kell vonni.

Adóbevallás

Az adóbevallással tudja az állam nyilvántartani, hogy a dolgozó emberek adóznak, illetve hogy az emberek valóban be vannak jelentve a munkahelyükre, és szerződésben állnak a munkáltató céggel. Adóbevallást a munkaáltatónak és a munkavállalónak is egyaránt kell készítenie. Ezeknek a bevallásoknak a segítségével látható az is, ha valaki esetleg adókedvezményre jogosult (például kevesebbet adózik az a szülő, akinek három vagy több gyereke van) – ilyenkor az erre jogosultak visszakapják a kedvezményes adószázalékon felül befizetett összeget. Az adóbevallásokat évente egyszer kell elkészíteni, és feltüntetni rajta, hogy abban az évben mennyi adót vontak le a bérünkből. Ez minden év május közepén esedékes. A határidő után hivatalos szervek ellenőrzik mindezt, és büntetéssel jár, ha valaki nem küldi be az adóbevallását.